Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopnemingkerk

Het ontwerp van de kerk is van de hand van architect J. van Dongen uit Apeldoorn. Het is een voorbeeld van de sobere baksteenarchitectuur, zoals die tussen de wereldoorlogen gebruikelijk was. De traditionalistische bouwstijl is verwant aan de Delftse School. In de ‘zaalkerk’ met ‘zadeldaktoren’ bevindt zich rechts van het priesterkoor de bij-sacristie en links de sacristie. Verder is er een overdekte gang naar de pastorie aangebracht. Links-achterin vinden we de doopkapel en rechts-achterin de Maria-kapel.

Na de inwijding van de kerk op 3 juli 1934 heeft men zich veel moeite getroost deze op een waardige manier te versieren. De veertien kruiswegstaties en de mozaïek van de evangelieverkondiging door Sint Bonifatius zijn in 1937 door Joannes Collette uit Nijmegen uitgevoerd.
Vlak voor de oorlog werden de eerste gebrandschilderde ramen geplaatst van Jos ten Horn uit Arnhem. In 1964 en later in de jaren 1989 t/m 1994 werden alle overige gebrandschilderde ramen geplaatst. Deze zijn ontworpen en uitgevoerd door J.A.C. Schoenaker uit Oldenzaal. De cyclus brengt het leven van Maria in beeld.

Het kerkgebouw werd in 1992 -samen met het in dezelfde stijl uitgevoerde parochiehuis- aangewezen als monument van jongere bouwkunst en maakt tevens deel uit van het beschermd stadsgezicht van de gemeente Assen.