De Zuiderschool aan de Beilerweg (straat)

De Beilerweg was van oudsher een zandweg door het Asserbos tussen de Markt in Assen en Beilen. Vanaf 1665 reed twee keer per week de postwagendienst van Groningen naar Amersfoort over de weg. Eind 18e eeuw stichtte Jan Haak Oosting hier zijn landgoed ‘De Eerste Steen’, deze naam werd ontleend aan de eerste stenen mijlpaal die vanaf het Asser centrum gezien langs de postweg stond.

De Beilerweg was, op het landgoed na, lange tijd onbebouwd. Een van de eerste bouwwerken was de lagere school (Zuiderschool) die in 1834 op de hoek van de weg en het latere Kerkplein werd gebouwd. Op het schilderij Gezicht op Assen dat Jan van Ravenswaay in 1841 vanaf de Beilerweg maakte is goed te zien hoe landelijk het toen nog was. Op het schilderij zijn aan bouwwerken alleen links het gymnasium aan de Dr. Nassaulaan en in het midden de Kloosterkerk en het Drostenhuis te zien.

Toen in 1848 de Grote Kerk (nu Jozefkerk) gereed kwam, kreeg het gedeelte van de weg tussen de Markt en het Kerkplein de naam Kerkstraat, de naam van de Beilerweg werd veranderd in Beilerstraat. In 1856 werd de straat verhard. Woningbouw aan de Beilerstraat vond vooral vanaf de tweede helft van de 19e eeuw plaats. In 1892 werd de Zuiderbegraafplaats aan de Beilerstraat in gebruik genomen.

Bron tekst: Wikipedia