Garnizoensstad Assen

‘Garnizoen (van Oudfrans garnison) is een militaire term voor een ongedefinieerd aantal soldaten dat op een specifieke plaats is gestationeerd, oorspronkelijk om die plaats te bewaken, maar tegenwoordig ook vaak met die plaats als thuisbasis. Een garnizoensstad is een stad van militair belang, waar een of meer legerafdelingen gevestigd is of zijn. Soms zijn er in een garnizoensstad arsenalen, kazernesen vestingwerken of kampen en oefenterreinen.’

Wij kennen allemaal de huidige Johan Willemfriso Kazerne aan de Balkenweg, echter gaat de geschiedenis van de kazerne te Assen veel verder terug in de geschiedenis. De kazerne bestond uit verschillende legeringsgebouwen en bijgebouwen, helaas is menig bijgebouw in de loop der tijd gesloopt, waarvan het militaire hospitaal aan de Witterstraat een goed voorbeeld is.

De legeringsgebouwen dragen de namen Emma Kazerne, Wilhelmina Kazerne en Hendrik Kazerne. De oude ingang van de kazerne ligt aan de Vaart te Assen en wordt gekenmerkt door twee wachthuisjes.

Behorende bij het Garnizoen Assen zijn ook de Officierswoningen aan de Hertenkamp te Assen.

Officierswoningen aan de Hertenkamp

Emma Kazerne

Wilhelmina Kazerne

Hendrik Kazerne