Tuinieren op Oranjebond

De Amateur Tuinders Vereniging Oranjebond (1967) in Assen is een mooi, verzorgd complex aan de rand van de wijk Noorderpark. Tuinders kunnen hier naar hartelust groenten, fruit, bloemen, kruiden en andere gewassen verbouwen en (op)kweken. Het is dan ook de bedoeling om elke tuinder plezier te laten beleven aan zijn “eigen” stukje grond.

Het complex wordt gehuurd van de gemeente Assen en omvat zo’n 5 hectare grond. Er zijn 165 tuinen met een grootte van 100 m2 tot 200 m2. Op het complex staat het Tuinderskwartier. In dit verenigingsgebouw kunt u dagelijks terecht voor vragen. Leden kunnen hier ook terecht voor zaden, materialen, meststoffen en een kop koffie. Het gebouw is eigendom van de vereniging en wordt volledig gerund door vrijwilligers.

Op het complex bevindt zich ook bijenvereniging. Samen met de begroeiing op- en om het complex zorgt dit voor een veelzijdige fauna. Vogels, bijen, vlinders en egels zijn dan ook regelmatig te vinden op de tuinen en paden.

Tuinders houden zelf de tuinen bij. Daarnaast wordt er regelmatig een ‘sectordag’ gehouden op de zaterdagmorgen. Daarbij werken de tuinders uit een bepaalde ‘sector’ aan de werkzaamheden van het complex rondom hun eigen tuinen. Er wordt van de tuinder zelf verwacht dat hij de heggen snoeit om zijn tuin en de paden schoffelt naast zijn tuin.

Er zijn een aantal algemene waterpunten op het complex te vinden. Daar kunnen de tuinders gebruik van maken. Binnen de vastgelegde regels  mogen er huisjes en kassen op de tuinen geplaats worden

Tekst : ATV Oranjebond