Het water van Drenthe

Drents drinkwater is gemaakt uit grondwater. In een aantal stappen zuiveren we dit tot betrouwbaar drinkwater. Wij voegen niets toe aan het water, alleen een beetje lucht. Via een leidingnet van ruim 10.000 kilometer brengen we het bij iedereen thuis. Dag en nacht, het hele jaar door.
Water winnen
Het drinkwater dat bij u uit de kraan stroomt  komt uit een waterwingebied in uw omgeving. WMD gebruikt 100% grondwater om drinkwater te maken.

Het grondwater pompen wij uit de diepe grondlagen omhoog in onze waterwingebieden. Het bevat allerlei natuurlijke stoffen uit de bodem zoals ijzer, mangaan, gassen en calcium. De bodem is overal verschillend en daardoor verschilt ook de samenstelling van het grondwater per locatie.

Zuiveringsproces

In waterproductiebedrijven beluchten en filteren we het grondwater.  Zo verwijderen we ijzer en mangaan. Dit zijn natuurlijke stoffen die het grondwater opneemt uit de bodem.

Het grondwater bevat op de ene plek meer kalk dan op de andere. Als het water te hard is maken we het zachter.

Het water slaan we op in voorraadkelders of watertorens.

Per buis naar ieder huis

Via meer dan 10.000 kilometer ondergronds leidingnet leveren het drinkwater af bij u thuis. Dag en nacht. Het hele jaar door.

Om het water door die buizen te stuwen worden pompen gebruikt. Pompen en watertorens zorgen voor voldoende druk, zodat het water altijd met een krachtige straal uit de kraan komt.