Operation Amherst “Koelenweg te Huis ter Heide”

Dit weekend word weer  Operation Amherst nagespeeld in Zuidlaren 

Operatie Amherst

Twee – afgeslankte – regimenten van de Franse ‘Chasseurs Parachutistes’ (SAS) worden in de nacht van 7 op 8 april langs de marsroute afgeworpen om bruggen veilig te stellen, de vliegvelden bij Havelte en Eelde te bezetten, verbindingen te storen en verwarring te stichten onder de Duitsers, zodat ze geen tijd hebben de verdediging goed te organiseren.Van alle bruggen worden alleen die in Smilde en Appelscha succesvol veroverd. In heel Drenthe worden in het voorjaar van 1945 maar liefst 140 bruggen verwoest. Waar in Friesland het verzet probeert dat te voorkomen, lijkt het Drentse verzet zich daar niet echt mee bezig te houden.
Operatie Amherst is de naam van deze luchtlandingsactie van zo’n 700 Franse parachutisten. Ze maken deel uit van de Britse SAS (Special Air Service). Tijdens en na de operatie sneuvelen 33 Franse para’s. De para’s zijn verdeeld over 47 groepen (sticks), gedropt bij Meppel, Beilen, Westerbork, Gieten-Borger, Appelscha en Assen.
De parachutisten komen verspreid over heel Drenthe en zelfs in Friesland neer en kunnen elkaar in het bosrijke Drenthe slecht terugvinden. Geen enkele groep komt in de buurt van het vliegveld in Havelte terecht. De daaropvolgende dagen leggen de Fransen overal in Drenthe en Friesland hinderlagen aan en leveren gevechten met de Duitsers waarbij ze ondersteund worden door het verzet. Geïsoleerde groepjes parachutisten proberen vooral te overleven en houden zich met hulp van de bevolking schuil. De represailles van de Duitsers zijn keihard.

 

Een hevig vuurgevecht aan de Koelenweg bij Assen kost zes para’s het leven. Een plaquette met kruis herinnert aan de gebeurtenissen van 10 april. De parachutisten brengen een nacht door in de boerenschuur van boer Mulder, omdat de omgeving onveilig wordt gemaakt door Duitsers en Landwachters. Toch raken ze op de ochtend van dinsdag 10 april in gevecht met Landwachters. Tijdens het vuurgevecht van een uur wordt het rieten dak van de schuur in brand geschoten en dat stort in. Drie para’s komen in de vlammen om. Drie anderen worden dodelijk getroffen. Onder de slachtoffers is parachutist Asem (Azem) Ibrahim, een Frans soldaat 1e klasse uit Syrië. De namen van de anderen zijn Pierre Valayer, Marcel Leveque, Pierre Bevalot, Robert Spina en Jean Munch. Zij staan vermeld op een gedenkplaat tegen een schuur in Zijerveld, Assen. De Syrische parachutist soldaat Asem Ibrahim wordt bezongen in een lied van Frank Westenbrink.

Bron tekst : Drenthe in de oorlog