Het Hofstedehuis

In 1780 kwam de Asser Vaart gereed. Rond de kop van de Vaart werden door het landschapsbestuur 22 percelen uitgegeven. Op een van deze percelen bouwde architect Abraham Martinus Sorg een woonhuis voor zichzelf en zijn gezin. Hij bouwde in die tijd ook de Koepelkerk in Smilde en werd ervan beschuldigd materiaal van de kerk voor zijn eigen huis te gebruiken. Dat was er mogelijk mede de reden van dat hij het pand kort nadat het af was verkocht aan Fredrik Ottho baron van Dörnberg Heiden (1730–1811), die toen nog woonde op het landgoed Lemferdinge bij Eelde. Van 1804 tot 1815 bewoonde vervolgens de familie De Lille het huis.

De volgende eigenaar, mr. Coenraad Wolter Ellents Hofstede (1784-1841), is de naamgever van het Hofstedehuis. Hij was onder andere burgemeester van Assen. Latere eigenaren waren onder meer Rudolph Otto van Holthe tot Echten en Arend Willem van Imhoff.

Aan het begin van de 20e eeuw werd de begane grond verbouwd tot winkel, in 1927 werd Hotel Restaurant Café Royal (ook Hotel Bies) hier gevestigd. In de jaren zeventig werd het pand verbouwd en gerenoveerd voor de Nederlandse Crediet Bank (NCB). In 1994 werd het pand erkend als rijksmonument. Tegenwoordig wordt het pand gebruikt door een hypotheekverstrekker.

Bron tekst : wikipedia