Station

Station Assen is het spoorwegstation te Assen (Drenthe). Het werd geopend op 1 mei 1870. Het oorspronkelijke stationsgebouw was ontworpen door de architect K.H. van Brederode en werd gebouwd in 1868. Het behoorde tot een vernieuwde versie van het standaardtype SS derde klasse (SS Hoogezand).

Van 1905 tot 1947 was er ook personenvervoer over de spoorlijn naar Stadskanaal. Deze lijn is in 1977 opgebroken.

Tussen 1949 en 1986 verzorgde Harmanni een stadsautobusdienst uit vanaf station Assen. Later werd dit vervoer overgenomen door de DVM.

In april 1988 werd het stationsgebouw gesloopt en werd begonnen met een nieuw gebouw, ontworpen door de architect Rob Steenhuis. Op 6 juni 1989 werd het nieuwe stationsgebouw in gebruik genomen. Het station heeft een bewaakte en onbewaakte fietsenstalling, een fietsverhuur en verhuur van OV-fietsen. Daarnaast heeft het station een bloemenverkoop en is er verkoop van eten en drinken. In 2009 werd de onbewaakte fietsenstalling vergroot, waardoor het probleem van verkeerd gestalde fietsen grotendeels is opgelost.

Tussen dit station en station Vries-Zuidlaren bevindt zich een baanwachterswoning langs het spoor. Deze werd in 1869 gebouwd.

Nieuw station[bewerken]
In juni 2011 maakte de gemeente Assen, NS en ProRail bekend dat er de komende jaren een geheel nieuw station wordt gebouwd, met daarvoor een speciaal stationsplein. Het nieuwe station is onderdeel van de FlorijnAs.[2]

In 2016 gaat de weg voor het station Assen op de schop. De gemeente legt er een autotunnel aan voor doorgaand verkeer dat niet bij het station hoeft te zijn. Het stationsgebouw uit 1989 is inmiddels gesloopt en op 13 februari 2016 vervangen door een tijdelijk gebouw.

De bouw van het nieuwe stationsgebouw start in 2017. Een jaar later wordt het nieuwe stationsplein in gebruik genomen. Het nieuwe station opent in 2018. Dan kunnen voetgangers, fietsers, bussen, taxi’s en auto, die naar het station moeten er ongehinderd komen.

In de eerste plannen zou er een onbewaakte fietsenstalling op het dak van het nieuwe station komen, maar dat wordt nu ondergronds en bewaakt. Daar is plek voor 2600 fietsen, die reizigers daar 24 uur gratis kunnen stallen. Met de stalling onder de grond wil de architectencombinatie een rommelige uitstraling op het nieuwe stationsplein voorkomen. In 2019 is alles klaar.

Het ontwerp van het station is van de architectencombinatie Powerhouse Company en De ZwarteHond.[3]

In november 2015 is begonnen met de demontage van een deel van de perronkap op het eilandperron om ruimte te maken voor een noodbrug die het eilandperron verbindt met het tijdelijke station. De brug is ook voorzien van twee liften. [4]

In februari 2016 is het tijdelijke station in gebruik genomen.[5] Het oude stationsgebouw is vervolgens gesloopt om ruimte te maken voor de bouw van de autotunnel en het nieuwe station.

Lokomotiefloods[bewerken]
Aan de noordzijde van het station liet de Maatschappij tot Exploitatie van Staatsspoorwegen voor rekening van de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij een enkel sporige lokomotiefloods bouwen. De lokomotiefloods werd in 1904 aanbesteed. De lokomotiefloods heeft nooit de status depot gehad. In oktober 2006 werd de lokomotiefloods afgebroken.

Bron tekst : wikipedia