Hertenstal op het hertenkamp

Hertenstal Assen, Drenthe

De Hertenstal (Drenthe, Assen)
Hertenhuisje aan de Hertenkamp in Assen
De HERTENSTAL dateert uit omstreeks 1875, en is gelegen in het in 1841 aangelegde hertenkamp. Volgens overlevering vormde de vangst van een koningshert onder Gasselternijveen in 1841 de aanleiding tot de door de toenmalige burgemeester H.J. Oosting geinitieerde aanleg van een hertenkamp die is gesitueerd aan de rand van het vroeg-negentiende eeuwse Asscher Bos. Het meest opvallende element in deze hertenkamp, die niet van rijkswege wordt beschermd, is de waarschijnlijk omstreeks 1875 gebouwde houten hertenstal.
De op een belt gebouwde houten stal heeft een onderbouw van baksteen, wanden van liggende planken en een met riet gedekt zadeldak met concaaf gewelfde dakschilden, een houten nok, geschulpte windveren en korte makelaars. De kopgevels hebben een dunne cordonlijst, een spitsboogdoorgang met profiellijst en een ronde gevelopening met omlijsting in de geveltop. De blinde zijgevels zijn voorzien van op poeren staande ronde houten kolommen, die een flauw hellend afdak dragen met geschulpte windveren, die ter hoogte liggen van de cordonlijst. Onder het afdak aan noord-oostzijde zijn drie smeedijzeren ruiven bevestigd. Rechts van de zuid-oostelijke spitsboogdoorgang is een deur uitgezaagd. Links aan de zuid-westgevel staat een ondiepe uitgebouwde “kast”.

De hertenstal is een gaaf en zeldzaam object, gelegen in een fraaie omgeving, waarvan het integraal deel uitmaakt. De stal heeft dus zowel zeldzaamheids- als ensemblewaarde en is bovendien beeldbepalend voor de hertenkamp, die ligt binnen het beschermd stadsgezicht Assen.

BRON TEKST : MONUMENTENREGISTER, RIJKSDIENST VOOR HET CULTUREEL ERFGOED.