Valkenstijn

Landgoed Valkenstijn is een groene oase van bijna 10 hectare in het centrum van Assen-Oost met oude bomen, lanen, houtwallen en grote weides. Het is de kern van een ooit groter landgoed, Vredeveld geheten, dat rond 1650 werd gesticht.

De oorspronkelijke barokstructuur, met rechte lanen en grachten en een huisplaats eveneens omgeven door een vierkant van grachten, is later deels gewijzigd in de Vroege Engelse Landschapsstijl.. Het landgoed is sinds ongeveer 40 jaar eigendom van de gemeente Assen en opengesteld voor publiek.

Het landgoed heeft door de eeuwen heen verschillende markante bewoners gekend. Voor het in de negentiende eeuw de naam Valkenstijn kreeg was het bekend als het huis Vredeveld. Dit huis en havezathe werd halverwege de de zeventiende eeuw gebouwd door Zeino Joachim van Welvelde. Een eeuw later kwam het huis in bezit van de Drentse gedeputeerde Herman Roelof Wolf van der Feltz.

In 1816 kocht de gouverneur van Drenthe, Petrus Hofstede het landgoed en vestigde er zijn residentie. Dit was ook de bloeitijd van het landgoed.

Het landgoed kreeg de huidige naam Valkenstijn toen het in 1842 in bezit kwam van Augustinus van Valkenstijn.  De nu nog aanwezige graftombe van Augustinus en zijn vrouw Louise Aubry d’Arancey is de enige particuliere begraafplaats van Assen. Augustinus vermaakte zijn bezit aan het Roomsch Katholieke armbestuur waarna het langzaam maar zeker in verval raakte. De resten van het monumentale huis, dat het middelpunt vormde van het landgoed, zijn afgebroken in 1966.

bron : website http://werkgroepvalkensti.wixsite.com/